Aku kalau weekend, kalau tak keluar dengan kawan-kawan, aktiviti wajib duduk kat rumah. Dan namanya kalau duduk rumah, kebiasannya, kalau siang-siang message aku tu jarang la nak berjawab. Sebab kadang-kadang phone kat bilik, yours truly kat dapur.
So semalam, tengahari macam biasa. Prepare lunch. Mama masak ayam kurma dengan ikan keli goreng sambal hijau. Lepas tu mama suruh aku prepare cencalok. Okaylah, untuk makluman, aku tak reti makan sambal belacan, cencalok, budu, tempoyak atau sewaktu dengannya. Bukan bajet mat saleh celup, tapi tak reti makan. Rasa macam pelik. Hahaha. Tapi kangkung belacan, nasi goreng belacan, ikan patin masak tempoyak aku makan.
So aku pun amik la botol cencalok dalam fridge. Bukak-bukak tu aku bau la. Pastu bau pelik. Aku cakap "Ma, cencalok ni dah tak elok ke. Bau semacam je". Mama pun amik bau. " Memang bau cencalok macam ni lah". Aku pun "oooo..okay" hahahaha.
Dah tu aku tanya, cencalok ni nak makan macam mana. Sebab macam sambal belacan tu aku tau la blend/tumbuk ngan cili bagai. Mama cakap hiris bawang, cili pastu potong limau. Aku pun hiris la bawang ngan cili. Pastu gaul. Limau letak tepi. Hahaha. Bajet cun la.
Sekali mama datang tgk, "laaa..tak payah gaul laa cik oi..ni bukan kerabu, letak atas je" . Okkkaaaayyy.. fail lagi. hahaha. So dah siap-siap tu, aku masuk la dalam peti ais.
So hidang lauk semua..and makan. Dah habis makan tu...tetiba mama cakap.
"eh, mana cencalok tadi?"
Bwahahahahaahaahaha. Ada dalam peti ais. I is lupa nak keluarkan.
No comments:
Post a Comment