Semalam dinner, I is masak simple je. Dua lauk, mujur lah mama, abah ngan adik jenis tak berkira sangat. Janji ada benda boleh dimakan. Tapi kadang-kadang tu kalau masak simple sangat, pagi esok bangun tengok ada maggi cup dalam dustbin. LOL. Lapar le teww. Sawreh~ >_<
Jadi kononnya, nak buat nasi goreng. Kesahnya, hari tu pergi Giant, Adabi ada buat promotion, macam beli barang RM15 ke atas, dapat lucky draw main ala-ala wheel of fortune tu. So dapatlah kami sekeluarga hamper barangan Adabi. Ada sardin, pastu ada laa serbuk-serbuk nasi goreng, perencah segala mak nenek tu. Nak beli, memang idokler. Tu pun jenuh tanya, "ada MSG tak ni?" nganga-nganga akak tu nak jawab. Tapi sebab free kan, i terima dengan hati yang terbuka.
Yang tepung cucur Adabi tu memang win. Kire boleh makan la. Sedap. Jenis kalau orang tetiba "Assamualaikuummmm" depan rumah tu, boleh la bancuh-bancuh, goreng , Siaaapp!~ Tapi kena tambah tepung sikit, biasalah kata chef wannabe, mesti ler nak modified sikit.
Yang perencah nasi goreng dia ni, sedap gak. Tapi aku suspek ada msg, sebab macam ngantuk-ngantuk je lepas makan (kalau dh spesis kuat tido, jangan msg disalahkan). Kire macam takyah nak potong-potong bawah ke tumbuk ikan bilis bagai, macam tumis, gaul-gaul nasi, dah siap.
Okay, kisah dinner semalam (kemain panjang mukadimah). Masak nasi putih, ikan keli sambal "Wak Lele" ngan telur dadar. Jangan tanya kenapa panggil Wak Lele. mama ajar macam tu. hahaha. tapi rasanya Lele tu ikan keli la kot kan? Sebab macam kat ayam penyet dia panggil Lele tu gamba ikan keli. Tah, nanti i is investigate.
![]() |
Kiri : Telur Dadar Kanan : Ikan Sambal |
Simple je. Mentara goreng ikan keli sehingga garing, blend je cili merah, cili hijau, cili padi, belacan, bawang merah. Blend kering tau. Jangan basah. Basah pun okay, tapi tak umpph. Goreng je sampai pecah minyak. Oh ya, ni tips kalau nak masak sedap eh. Especially sambal-sambal ke, bawang putih tu jangan hiris, jangan ketuk. Buang kulit, masukkan je beberapa ulas. Memang ketul-ketul, pastu nnt sedap je makan, sebab dia dah lembut and tak berbau tau. And kalau masak sambal make sure sampai pecah minyak. Okay? So orang makan tak sakit perut. Sedap uolls.
Telur dadar goreng ala thai ni plak, tah semalam buat jadi lak. Kemain bangga. Sebab budak kecik a.k.a adik aku tu cerewet. Nak telur dadar garing la ape la. So semalam jadi, terus lari-lari dari dapur tunjuk kat dia. Dia request tambah lagi satu, kakak dia dah lap dapur. I am sorry.
Resipi telur dadar garing :
1 biji telur + garam (pukul bersungguh-sungguh sampai macam ada buih-buih kecik tu)
Panaskan minyak masak (baru) untuk menggoreng.
Agak-agak la macam 3 senduk gitu.
Minyak dah panas, masukkan telur tadi. Jangan balikkan dulu. Agak-agak bawah tu dah garing, baru terbalikkan. Siap.
Tips: minyak masak kena minyak baru. Baru dapat garing yang best.
Sekian.
Ni belen nasi semalam. Buat nasi goreng untuk bekal. Haih, anak sapoo la ni
*matiklah puji diri sendiri*
Resipi Nasi Goreng Kampung Tak Berapa Kampung.
Setengah biji bawang besar, senggengam ikan bilis, 3 biji cili merah, 4 biji cili padi.
Kisar kering or tumbuk semua ni.
Tumiskan. Then masukkan telur, pecahkan dia.
Agak dah garing, masukkan hirisan carrot. Optional, nak sayur lain pun boleh. Taknak pun boleh.
Lepas tu masukkan nasi. Dan garam secukup rasa.
Kacau gaul sebati. Make sure nasi garing sikit.
Siap.
Simple bak hang :)
*****************
Dapat review best dari Cik Taana kita ni. Comel plak dia goreng Cucur Badak tu. Hehe
Kepada yang berminat nak homemade frozen food boleh order kat sini.
WM by Wanie Maya (WM WanieMaya Enterprise)
website : wmbywaniemaya.blogspot.com
facebook : WM by WanieMaya
instagram : @wmbywaniemaya
or Call/whatsapp : +60173617846 Wanie
No comments:
Post a Comment