Thursday, 22 January 2015

Resipi : Puding Roti dengan Sos Kastad

Asyik nak tajuk omputih je kan, sekali sekala buh la tajuk melayu. Okay, hari tu kan aku kata nak buat bread pudding. So malam tu saja la acu try test buat. Setelah diteliti beberapa resipi dengan ikhsan incek gugel. Terhasillah resipi yang boleh tahan menarik. Yang penting less sweet.

konsep puding roti ni dibakar ya. Sebab dia ada yang kukus. Tapi yang kukus, akak tak berapa gemor sangat. Sebab ada telur ngan susu, so macam ada bau susu tu tak berapa nak suka. :p

Okay, resipi dia mudah je.


Bahan asas untuk puding roti:
Roti keping (potong 4)
1 1/2 tin susu cair/ 500ml susu segar (saya guna low fat milk)
1 sudu besar butter
1 biji telur (dipukul manja)
Serbuk kayu manis
2 sudu besar gula (saya guna gula perang campur gula putih sikit)
secubit garam

Caranya:
1. Panaskan susu sampai agak-agak suam. Masukkan gula dan garam dan serbuk kayu manis. Rasa ikut citarasa sendiri.
2. Angkat dan sejukkan sekejap. Masukkan pecahan telur. Pukul-pukul manja.
3. Dalam bekas nak bakar (boleh guna loyang atau mangkuk kaca tahan panas), sapukan mentega dan tabur sedikit tepung. so tak melekat
4. Susun roti di lapisan bawah. Saya guna kepala roti untuk buat based. So dia cantik sikit.
Dah susun ikut lapisan ketinggian yang korang suka, curahkan susu tadi. Agak-agak roti tenggelam.
5. Cairkan 1 sudu butter tadi dan tuang atas roti. (so nanti bila bakar dia ada golden brown sikit). Boleh juga nk tabur kismis ke badam ke, choc chip ke. Ikut suka.

Susun macam ni. Roti ni dah terendam jugak sebenarnya.


6. Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 40-50 minit.

Dah siap bakar, biarkan sejuk dulu sebelum potong.


7. Dah bakar, biarkan sejuk dulu sebelum potong.




Untuk sos kastad.
1 tin susu cair / 300ml susu segar
1 sudu gula perang
Sedikit serbuk kayu manis
1 1/2 sudu besar tepung kastad.

Caranya.
Panaskan susu, masukkan gula dan serbuk kayu manis. Masukkan tepung kastad dan kacau. Rasa manis ikut kesesuaian. Agak dah nak pekat, tutupkan api. Tapis dalam mangkuk lain. (sebab kadang-kadang ada tepung berketul)

Siap!

Simple je. Janji barang ada kejap je siap ^___^


Tekstur dia menjadi

Makan dengan sos kastad.


Selamat mencuba! 

No comments:

Post a Comment